Foto: Christian Mercier
Igne:Oya er et design- og håndarbejdsværksted i Tingbjerg, der drives af Den Boligsociale Helhedsplan i Tingbjerg og Utterslevhuse. Værkstedets aktiviteter har fokus på håndens arbejde som non-verbalt sprog, og på at skabe et kreativt rum og fællesskab omkring håndarbejde.
Værkstedet er åbent for alle hver tirsdag kl. 16-19 i Fælleshaven, Virkefeltet 16, 2700 Brønshøj.
© 2023 Copenhagen Business School
Iğne oyası betyder ‘den hæklede løkke’ på tyrkisk
Igne:Oyas rejse
2017
Etablering
Igne:Oya etableres i et samarbejde mellem Den Boligsociale Helhedsplan i Tingbjerg og Utterslevhuse, Tingbjerg Bibliotek\Kulturhus, Diakoniens Hus og designer Henriette Rolf Larssen.
2018-2019
THREAD
The Textile Hub for Refugee Empowerment, Employment and Entrepreneurship Advancement in Denmark (THREAD) forløb 2017-2019, og undersøgte hvorvidt tekstilt håndarbejde og kultur kan fungere som katalysatorer for en øget integration af flygtningekvinder.
Igne:Oya deltog i projektet fra 2018 til 2019, og afholdte i perioden 315 tekstile workshops i Tingbjerg, Husum, Farum og Bellahøj og på to københavnske museer samt tre lokale modeshows i Tingbjerg. Projektet førte til samarbejder og partnerskaber med forskellige designvirksomheder i København, som stadig føres videre i dag. I forlængelse af THREAD partnerskabet etablerede kvinderne i Igne:Oya i 2019 foreningen ‘Made in Tingbjerg’, med det formål at videreføre forskellige lokale initiativer såsom årlige modeshows og flere kunsteriske samarbejder med Tingbjerg Kirke.
THREAD var indskrevet på Center for Tekstilforskning (CTR) på Københavns Universitet og indbefattede UCC (tidligere Håndarbejdets Fremme), Designskolen Kolding og Vikingelandsbyen på Sjælland.
Læs mere om projektet her.
2018-2020
CULINN
Cultural Citizenship and Innovation (CULINN) forløb fra 2017-2020 og undersøgte museers potentiale for at fremme og styrke integration i Danmark. Projektet var delt op i tre faser, der undersøgte, hvordan museet kan formidle viden gennem sanselighed, identifikation og genstande som understøttende redskaber i sprogdidaktiske forløb.
CULINN og Igne:Oya samarbejdede om at udvikle formatet Søndagssysler, der undersøgte, hvordan håndarbejde og museet kan danne ramme om kulturmøder. Søndagssysler blev afholdt på Nationalmuseet og Arbejdermuseet over 6 søndage i november-december i 2018 , og er siden blevet videreført til blandt andet Immigrantmuseet og Greve Museum.
CULINN var et samarbejde mellem Nationalmuseet, Arbejdermuseet, Center for Kunst og Interkultur, Det Syriske Kulturinstitut, Varde By og Omegns Museum, Museum Vestsjælland, Museum Bornholm, Immigrantmuseet og Museum Lolland-Falster.
Læs mere om CULINN her.
2021-2022
FABRIC
The Fabric of My Life (FABRIC) forløb 2019-2022, og var et kollaborativt forskningsprojekt mellem kulturinstitutioner i Danmark, Grækenland og Tyskland med fokus på migration, beklædning og minder, og involverede museer, uddannelsesprogrammer, kvindelige migranter og flygtninge og to tekstile kunstnere.
Igne:Oya deltog i projektet i 2021-2022 med bidrag til det tekstile værk “Stitching Stories”, hvor tekstilkunstneren Solveig Søndergård havde spurgt kvinder med migant- og flygtningebaggrunde i Kolding og Tingbjerg om at dele et billede fra et lykkeligt øjeblik i deres liv. Disse billeder blev forstørret og printet på store stykker stof, hvorefter kvinderne broderede og dekorerede billederne. Se værkerne her.
FABRIC var et partnerskab mellem Center for Textile Research på Københavns Universitet (DK), ARTEX: Hellenic Centre for Research and Conservation of Archaeological Textiles (GR), Nationalmuseet (DK), Designskolen Kolding (DK) og Deutsches Textilmuseum Krefeld (DE).
Læs mere om projektet her.
2021-2025
Tekstil i Tingbjerg (TiT)
TiT anvender tekstilkunst, kunsthåndværk, håndarbejde og livshistorier som indgang til et mere aktivt medborgerskab – primært for kvinder i Tingbjerg – og til en undersøgelse af nye samskabelsesformer. Sammen med kunstnere og kunsthåndværkere, værksteder, kulturinstitutioner og uddannelser skabes der værker og nye måder at samarbejde på og etablerer herigennem bæredygtige infrastrukturer og mangfoldige fællesskaber. Projektets formål er øget borgerinddragelse, livskvalitet og demokratisk dannelse, og at øge aktivt medborgerskab i Tingbjerg gennem deltagelse, bidrag, ledelse, og tilhørsforhold.
Projektet forløber 2021-2025 og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens pulje til udsatte boligområder 2021.
2022
FLUGT – Refugee Museum of Denmark
Siden åbningen af FLUGT i sommeren 2022 har Igne:Oya været repræsenteret i museets butik. Læs mere om museet her.
Foto: Christian Mercier